- Nom palmenc: Cireretes de pastor
- Nom català: Arbocer
- Nom científic: Arbutus unedo
- Família: Ericaceae
- Tipus de fulla: Simple
- Fruit: Baia
- Fenologia floració: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
- Època de fructificació: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
- Distribució: erms, llocs ombrívols (sotabosc,…), vessants, vores de camins, clarianes
- Abundància: cc
- Usos principals: aliment, energètic
- Usos medicinals: diurètica, laxant
- Estat de conservació: LC
Té una escorça és de color marró fosca molt característica que es desprèn a tires. A les brotacions les tiges són una mica rosades i piloses. Les fulles són dures i brillants de color verd fosc pel feix i una mica més clar al revers, el·líptic-acuminades, alternes i dentada. L’arboç adquireix un color vermellós a l’hivern. Les flors acampanades de mida petita són de colors blancs o cremosos, de vegades una mica rosades, reunides en inflorescències pèndules, que neixen a la tardor juntament amb els fruits madurs. El fruit, anomenat arboç, és una baia groga-ataronjada als seus inicis i posteriorment vermella a la maduresa. El fruit vermell característic amb carn groguenca, triga un any a madurar, per això és ideal en jardineria, ja que pot presentar flors i fruits alhora. Els arboços són carnosos i dolços, per la qual cosa són comestibles, però en grans quantitats és indigest, a causa de la quantitat d’alcohols que posseeix. Té la particularitat que si els fruits es mengen en grans quantitats provoquen mal de cap i poden arribar a emborratxar pel contingut alcohòlic. Amb els fruits es poden fer begudes alcohòliques.