- Nom palmenc: Fonoll
- Nom català: Fonoll
- Nom científic: Foeniculum vulgare
- Família: Apiàcies (Umbel·líferes)
- Tipus de fulla: Composta
- Fruit: Grana
- Fenologia floració: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
- Època de fructificació: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
- Distribució: erms, vores de camins, clarianes
- Abundància: c
- Usos principals: aromàtica, remeiera, culinari, aliment
- Usos medicinals: antisèptic, carminatiu, expectorant, laxant, antihelmíntic refrigerant,
- Estat de conservació: LC
Herba perenne d’aspecte com de canya que pot arribar a fer 2 metres d’alçada, aromàtica i comestible. Tota ella fa olor d’anís. Tija i fulles de color verd. Les fulles són filamentoses, allargades i primes, s’assequen aviat. Les flors petites i grogues es reuneixen en una umbel·la. Les llavors són especies i condiments molt apreciats en gastronomia.